Taki Sylwestrowy spacerek : Australia - nowy gość - z rodziny krukowatych, ale jeszcze nie wiem kto Pokopałam i stawiam na : Kurawongę czarną (Strepera graculina) Nad Soliną - dziwni goście wiewiórka u ptaszków sroka u sikorek Nad Drwęcą stali bywalcy - kaczuszki W Koszalinie sikory W Międzyrzeczu mazurek W Ostrowie pusto, ale karmnik śliczny W Browsku mało latające żubry We Francji małe skrzydlate różności Angielski, dostojny, drapieżny. I moja ulubienica Makovska Caryca Barunka
W Kanadzie modrosójka błękitna ... przegoniona przez wilgowrona mniejszego (Quiscalus quiscula) W stanie Nowy York zaczął padać śnieg i od razu więcej stołowników Dzięcioł włochaty (Picoides villosus) szukający lepsze kąski ,gołąb karoliński (Zenaida macroura) a nawet w porywach dwa ,sikora dwubarwna (Baeolophus bicolor) z pięknym czubem i wielkimi oczkami,kardynał szkarłatny (Cardinalis cardinalis) wcale nie taki szkarłatny
Dzisiejszy występ szpaczka w amerykańskim karmniku Szpak (Sturnus vulgaris) A nawet dwa i gołąb karoliński Lśniący szpaczek trochę pozował, trochę kosztował Chyba czekał aż odleci dzięcioł, żeby spróbować słoninki. Podjadał tłuszczyk, wycierał dziób, i znowu podjadał ... z każdej strony
Dzięki uprzejmości Sansuelle, niezwykłe screeny z makovskiego karmnika. Wybaczcie mi te rymy "częstochowskie", ale jakoś same się nasunęły "Była sobie czapla biała, która na sikorki chrapkę miała zaglądała,próbowała ..." "Ale przybył boć rycerski i pokazał, gdzie jej miejsce"
Makov Dzisiaj wiele, wiele dobroci w karmniku. Bardzo wielu też stołowników Po lewej "Przyczajony tygrys, ukryty smok" ? Czyli Ardea cinerea i Ardea alba I nadleciała sójka pazerna Pogoniła towarzystwo, porozwalała frykasy Urosła nam następna caryca w Makovie Caryca Sójka (Nie) Zwyczajna A cóż to za zaglądanie ? Kolejna czapla z zakusami na sikorki ?
Zarzekałam się, że na Ptaki24 nie zajrzę, ale zaglądam : D. Nadal nie podoba mi się płatne oglądanie, ale ... nie mój cyrk Nasza koleżanka Sójka "upolowała" pięknego myszołowa (Buteo buteo) ( nomen omen nazwanego przez obserwatorów imieniem "Piękny" ) O jest też imienniczka Sójki czatowiczki A to moje "zbiory" : dzięcioł duży (Dendrocopos major) x 2 i ... sójka
Tempo w jakim konsumują Honzik i Maruszka jest imponujace A przecież nie muszą jeść w takim pośpiechu Wszak Szefowa przechadza się po drugiej stronie stawu
Ptaszki zimowe : bażanty, sójki kruki - czarne, drapieżne kaczuchy karnie czekają a kuku - znowu sójka ? wszechobecne sikory - w różnych krajach, takie same dla odmiany - "wisząca wiewióra " i kolejne sikory Wielki Brat patrzy
W zimne przedpołudnie, odrobina Afryki Słonik ( bo to raczej młodzieniec ) nad bajorkiem w towarzystwie hipopotama Szarża na kamerkę ? Blisko, coraz bliżej ... Jestem Piaskiem po oczach i dla odmiany - gadzia ochłoda
Taka tam opowiastka Opowieść drastyczna Pewnego poranka, pewien krokodyl upolował pewną rybkę ... wyciągnął rybę ( chyba suma ) na brzeg. Ryba była waleczna, ale uścisk szczęki krokodyla nie dał jej szans. Za ogonem krokodyla przechadzał się dławigad afrykański. Liczył na resztki ze stołu pańskiego ? Krążył, zaglądał, udawał niezainteresowanego. Jednym kłapnięciem krokodyl zakończył żywot suma. Drugim kłapnięciem skonsumował połowę ryby ( tylną ). Zsunął się do rzeki, nie spuścił jednak z oczu pozostałej "na stole" przekąski. A dławigad krąży. Dość tego - pomyślał gad. Jestem GAD i to mój obiad, a DŁAWIGAD niech szuka swojego. Co to ptaszysko tak paraduje beztrosko przez pyskiem pełnym ostrych zębisków ??? Jeden GAD, drugi dławiGAD, to się doGADali
Zafascynowania Afryką c.d. Kazarka egipska (Alopochen aegyptiaca) Kureczka czarna (Amaurornis flavirostris) Wydaje się,że to ptaszyska z rodziny ibisowatych (Threskiornithidae),ale czy dobrze myślę ? I kilka portretów dławigada afrykańskiego (Mycteria ibis)