Czarne - też bociany. Łotwa
Re: Czarne - też bociany. Łotwa
Faktycznie fatalny rok dla bocianów z Estonii.
Ogromna szkoda i żal.

Ostatnie dane akcelerometryczne nadajnika ORU :
ORU zginął 12 października ok. godz. 15-tej.
Te dziwne ruchy między 14-17 października to najprawdopodobniej sprawka dzikich zwierząt ( szczurów ?)
I tym wpisem kończymy temat migracji 2019/2020
Czyli - Te dziwne ruchy między 14-17 października to najprawdopodobniej sprawka dzikich zwierząt ( szczurów ?)
I tym wpisem kończymy temat migracji 2019/2020

Do następnego roku ....... Pozdrawiam smutno
Jak tu zacząć sezon 2020, gdy w gniazdach dziwnie się dzieje ?
ŁOTWA
Gniazdo Kaupo
Kaupo ( o ile to on) długo był sam. Dolatywały jakieś panienki, ale na krótko.
Chwilę miał ich nadmiar
Anias uchwyciła Dwie panienki jeden Kaupo
Chyba nie w tym największy jest ambaras, żeby troje chciało naraz
Bo Kaupo znowu sam
ŁOTWA
Gniazdo Kaupo
Kaupo ( o ile to on) długo był sam. Dolatywały jakieś panienki, ale na krótko.
Chwilę miał ich nadmiar

Anias uchwyciła Dwie panienki jeden Kaupo
Chyba nie w tym największy jest ambaras, żeby troje chciało naraz

Bo Kaupo znowu sam
ESTONIA
Od dawna jest bocian. Karl II ? Raczej nie. To taki Karliczek. Porządny, ułożony, czysty kawaler.
Trafiła się niedawno panienka. Jakaś dolatywaczka ? Często "boli ją głowa" a Karliczek może by i chciał ":D
Myślicie, że na górze Karliczek ? Nic bardziej mylnego
Ale nieraz mu się udaje
Choć mocno zdegustowany brązową szatą wybranki
Od dawna jest bocian. Karl II ? Raczej nie. To taki Karliczek. Porządny, ułożony, czysty kawaler.
Trafiła się niedawno panienka. Jakaś dolatywaczka ? Często "boli ją głowa" a Karliczek może by i chciał ":D
Myślicie, że na górze Karliczek ? Nic bardziej mylnego

Kaia zaginęła ?zginęła ? 
Karl robił coraz częstsze i dłuższe wyprawy.

Było wiadome, że z jaj już nic sie nie wykluje. Urmas podjął decyzję :
12 czerwca
"Właśnie wróciłem z gniazda. Zgodnie z informacjami dostępnymi na forum i czatach zrozumiałem, że prędzej czy później te dwa jajka w gnieździe zostaną skradzione lub zniszczone. Ale w jajach mogą znajdować się cenne informacje na przykład o samicach. Po ich zniszczeniu ,wszelki informacje zostaną stracone. Postanowiłem więc dziś po południu działać szybko. Wzięłam dwa gęsie jajka z lodówki i zastąpiłam jaja bociana w gnieździe. Jajka bocianie zostaną przekazane weterynarzowi, który prawdopodobnie może coś odczytać w specjalnym świetle. Jaja te będą również przechowywane w lodówce w celu dalszych badań.
Dziękuję za uwagę! "
Fotka z 12 czerwca - Karl II i bocianie jaja.

Fotka z 14 czerwca - Karl II i gęsie jaja.

Karl robił coraz częstsze i dłuższe wyprawy.

Było wiadome, że z jaj już nic sie nie wykluje. Urmas podjął decyzję :
12 czerwca
"Właśnie wróciłem z gniazda. Zgodnie z informacjami dostępnymi na forum i czatach zrozumiałem, że prędzej czy później te dwa jajka w gnieździe zostaną skradzione lub zniszczone. Ale w jajach mogą znajdować się cenne informacje na przykład o samicach. Po ich zniszczeniu ,wszelki informacje zostaną stracone. Postanowiłem więc dziś po południu działać szybko. Wzięłam dwa gęsie jajka z lodówki i zastąpiłam jaja bociana w gnieździe. Jajka bocianie zostaną przekazane weterynarzowi, który prawdopodobnie może coś odczytać w specjalnym świetle. Jaja te będą również przechowywane w lodówce w celu dalszych badań.
Dziękuję za uwagę! "
Fotka z 12 czerwca - Karl II i bocianie jaja.

Fotka z 14 czerwca - Karl II i gęsie jaja.